Преуѕето са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Поводом обележавања Недеље борбе против дистрофије, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић разговарале су са представницима Савеза дистрофичара Србије и Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС).

Недеља борбе против дистрофије ове године обележава се од 17. до 24. маја, под слоганом Уједињених нација „Заједно градимо бољу будућност“.

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да је укључивање особа са инвалидитетом кроз партнерско деловање предуслов за стварање друштва једнаких могућности и самим тим и за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

Обележавање важних датума за особе са инвалидитетом је од изузетног значаја, пре свега за промовисање права и могућности особа са инвалидитетом, али је о овој категорији грађана неопходно мислити свакодневно, јер је то једини начин да системски решимо проблеме са којима се суочавају и омогућимо им интеграцију у све друштвене токове, истакла је Кисић Тепавчевић.  

Социјална укљученост и учешће особа са дистрофијом у друштвеном животу је циљ коме тежимо, те стога Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржава активности које Савез дистрофичара Србије и Савез дистрофичара Војводине реализују, навела је министарка Кисић Тепавчевић. 

Проф. др Кисић Тепавчевић је нагласила да је Министарство ове године обезбедило 16,5 милиона за рад ова два савеза кроз Програмски конкурс.

Председник Савеза дистрофичара Србије Предраг Бакић истакао je да квалитет живота особа оболелих од неуро-мишићне болести пре свега зависи од адекватне подршке друштва.

„Зато се захваљујем ресорном Министарству, министарки Кисић Тепавчевић и помоћници министра Барошевић, на пруженој подршци и залагању да се особама са инвалидитетом обезбеде бољи услови живота и омогући пуно учешће у друштву“, нагласио је Бакић.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић истакла је да Савез дистрофичара Србије има једну од кључних улога у НООИС-у, а многи од чланова организације су међу најистакнутијим лидерима у инвалидском покрету који сарадњом са Министарством и другим државним институцијама континуирано раде на унапређењу услова живота свих особа са инвалидитетом у Србији.

 

 

Недеља борбе против дистрофије je традиционална манифестација коју је Европска организација дистрофичара (ЕАМДА) установила 1973. године и од тада се на различите начине обележава и у нашој земљи, као национални дан Недеље борбе против дистрофије.

Савез дистрофичара Србије и Савез дистрофичара Војводине овогодишњу Недељу борбе против дистрофије обележиће онлајн активностима, као и догађајима у Новом Саду и Ужицу, који се организују уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом у оквиру кампање СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА.

Baza korisnika