САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Презентација документарног филма „КА ИНКЛУЗИВНОМ ОДГОВОРУ НА ПАНДЕМИЈУ“

  1. јун 2022. године

Хотел Falkensteiner, Булевар Михајла Пупина 10К, Нови Београд

 

Двадесетоминутни филм „Ка инклузивном одговору на пандемију“ који говори о кључним проблемима са којима су се суочавале особе са инвалидитетом током пандемије, а посебно током вандредног стања, представљен је 6. јуна 2022. у 11 часова у Хотелу «Фалкенстеинер» у Београду. У филму, који је заснован на резултатима истраживања које је Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС) спровела 2020. године, износе се и препоруке за побољшање регулативе која се односи на положај особа са инвалидитетом у ванредним ситуацијама.

Неке од кључних препорука тичу се потребе побољшања система здравствене заштите како би мере заштите од Ковида постале у потпуности приступачне за особе са инвалидитетом. Да би се то постигло препоручују се и измене Закона о заштити становништва од заразних болести како би се у закон унеле одговарајуће специфичне мере заштите за особе са инвалидитетом.

Истраживање на коме је филм заснован спроведено је у оквиру пројекта „Подршка систему управљања ванредним ситуацијама који укључује особе са инвалидитетом“ који је Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС) реализовала у периоду од септембра до децембра 2020. године.

Пре пројекције документарног филма, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Сара Гроен захвалила је НООИС-у на труду који су уложили у продукцију овог значајног документарног филма. „Надам се да ће садржај документарца допринети укључивању инвалидности у реаговање на хитне случајеве уопште. На овај начин ћемо сви допринети очувању здравља, опстанка, благостања и права особа са инвалидитетом“, рекла је Гроен.

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић је на презентацији филма „Ка инклузивном одговору на пандемију“ истакла да Министарство посебну пажњу посвећује унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

„Заштита рањивих група је државна политика председника Србије Александра Вучића и опредељење Владе Србије али и приоритет Министарства“, поручила је државна секретарка Божовић.

На отварању је говорила и Иванка Јовановић, извршна директорка НООИС-а у својству аутора и координатора пројекта. Присутнима се обратила и успешно водила конференцију председница НООИС-а Татјана Стојшић Петковић.

Након пројекције филма уследила је дискусија на којој су присутни изнели утиске и разговарали о теми филма и пројекта.Ka inkluzivnom odgovoru saopstenje

Baza korisnika