Смедерево, 1, март 2022.

Међународни дан инвалидских колица

 

Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС) уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, прикључила се обележавању Међународног дана инвалидских колица у Србији 1. марта 2020. године.

Међународни дан инвалидских колица обележава се од 1. марта 2008. године. Тим поводом организују се различити догађаји и активности широм света, а корисници инвалидских колица промовишу позитиван утицај који инвалидска колица имају на њихов живот.

Главна активност у Србији којом је НООИС обележио Међународни дан инвалидских колица 2020 године је интернет кампања подизања свести о праву на несметано кретање особа са физичким инвалидитетом, постављањем стикерa у Вајбер пакету „Србија без баријера“ .

Поводом 1. марта 2021.годинине министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић уручила је награде добитницима на Конкурсу за награду Ј=ДНАКИ и Фото-конкурсу Србија без баријера.

Награде су уручили и в.д. директора Управе за заједничке послове републичких органа Дејан Матић, помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић и извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић.

ДОГАЂАЈ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ИНВАЛИДСКИХ КОЛИЦА 1. марта 2022. године

1.mart 2022. dodela nagrada

Саопштење преузето са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања 

Поводом 1. марта - Међународног дана инвалидских колица, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић обишла је у Смедереву реконструисане просторије Удружења дистрофичара „Бољи живот”, где је поручила да су активности ресорног министарства усмерене на бригу о особама са инвалидитетом и побољшање квалитета њиховог живота. 

Обиласку просторија, које су реновиране средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, присуствовала је и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић.

Министарка Кисић је указала да је у претходном периоду, заједничким снагама, доста урађено на реализацији циља – Србија без баријера, да је, поред осталог, изграђено више од 100 рампи, да су многобројне установе широм Србије постале приступачне за особе са инвалидитетом и да је реализовано преко 100 адаптација и опремања просторија удружења особа са инвалидитетом. „Једино заједно и заједничким активностима можемо да стварамо још лепшу, јачу и напреднију Србију - Србију без баријера“, нагласила је Кисић. 

На подручју Смедерева постоји 10 удружења особа са инвалидитетом, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у току 2021. године за њихов рад издвојило 7,5 милиона динара, од чега је део средстава усмерен у реновирање и просторија Удружења дистрофичара „Бољи живот”.

Министарка Дарија Кисић и помоћница министра Биљана Барошевић доделиле су награде добитницима на конкурсу „Инклузивна Србија“, који у партнерству са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије, Министарство реализује у оквиру кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”. Конкурс је расписан и реализован у периоду од марта до новембра 2021. године, када су изабране награђене фотографије. 

На конкурсу су награђене фотографије Ненада Дураковића из Зрењанина, Тијане Симић из Београда и Милана Срдића из Новог Сада, који је истакао да се свакодневним радом труди да покаже да особе са инвалидитетом могу да функционишу као и сви остали грађани и да у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања раде на стварању Србије без баријера. 

Министарка Кисић и помоћница Барошевић су у Смедереву разговарале са заменицом градоначелника Маријом Марковић Ставрић и директорком Центра за социјални рад Иваном Николић Ђурђевић.

Међуародни дан инвалидских колица Смедерево

Baza korisnika