Београд, 10.03.2022.

СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

 

Светски дан бубрега се обележава сваког другог четвртка у марту месецу од 2006. године а на иницијативу Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations) у више од 100 земаља широм света.

Управни одбор Светског дана бубрега прогласио је 2022. годином „Здравља бубрега за све“. Конкретно, позива све нас да радимо на побољшњу у знању за бољу негу бубрега. Кампања 2022. ће се фокусирати на напоре да се повећа образовање и свест о здрављу бубрега и да се смањи високи јаз у знању о ХББ на свим нивоима неге бубрега.

Светски дан бубрега обележава се 10. марта 2022. године, а више информација можете пронаћи на https://www.worldkidneyday.org/

Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и информисање јавности о томе да су болести бубрега честе, веома озбиљне, али да их је могуће спречити и успешно лечити.

Један од циљева је и да пружање високо-квалитетних здравствених услуга у циљу заштите и унапређења здравља бубрега које мора бити универзално и равноправно, са смањењем неједнакости у доступности здравственој заштити међу различитим социо-економским групама становништва.

Процењује се да 13 милиона људи широм света болује од акутне бубрежне инсуфицијенције, а 85% њих је у земљама са малим и средњим националним дохотком. Процена је и да око 1,7 милиона умре од акутне болести бубрега. У свету 850 милиона људи болује од неке болести бубрега, док 2,4 милиона умре од хроничне болести бубрега.

Прогнозе на глобалном нивоу су да ће болести бубрега постати пети најчешћи узрок смрти.

Бубрежне болести су веома често непрепознате и нелечене.

Кад је у питању оштећење бубрега, у 70% случајева не постоје клинички знаци болести.

У нашој земљи се годишње јави преко 600.000 људи због тегоба са бубрегом или мокраћним путевима. Болнички се лечи око 40.000 људи, а на дијализи је око 5.000 особа.

Чланови Савеза бубрежних инвалида Републике Србије су особе са инвалидитетом од 100% по једном основу и највећи део њих спада у социјално угрожену популацију. Иначе, Савез окупља организације бубрежних болесника, особе на хемодијализи, трансплантиране, бубрежне инвалиде на перитонеумској и кућној дијализи и хроничне бубрежне инвалиде на територији Србије.

Савез ове године Светски дан бубрега обележава 10. марта трибином у Прес центру, са почетком у 12 часова. Тема трибине је - ЗДРАВЉЕ БУБРЕГА ЗА СВЕ. Трибина ће бити преношена директно путем линка, а снимак ће моћи бити преузет и касније.

Baza korisnika