Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и в.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић уручили су данас 5.000 заштитних маски Националној организацији особа са инвалидитетом Србије, која ће их поделити у 33 савеза у Републици Србији.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и в.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић уручили су данас 5.000 заштитних маски Националној организацији особа са инвалидитетом Србије, која ће их поделити у 33 савеза у Републици Србији.

Министар Ђорђевић истакао је да је управо због тога Министарство одлучило да донира ове трајне заштитне маске НООИС-у, како би чланови савеза особа са инвалидитетом, када буду одлучили да могу да крену са радом и у својим просторијама, с обзиром да је ванредно стање престало, били што безбеднији приликом пружања помоћи коју од њих сви чланови и очекују. 

„Верујем да ће ове трајне заштитне маске допринети додатној заштити од корона вируса, јер је изузетно значајно да се превентивних мера сви придржавамо и даље, а посебно особе са инвалидитетом, како бисмо били заштићени од заразне болести COVID-19.“, рекао је Ђорђевић и додао да је ово само почетак онога што Министарство има у плану, када је у питању подршка удружењима.

Министар је нагласио да у условима ванредних околности Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на све грађане подједнако мислило те да је покренуло и Вибер канал „Министарство рада – ОСИ“, како би  свакодневно било у комуникацији са савезима и удружењима особа са инвалидитетом, благовремено их информишући о свим актуелним дешавањима и битним информацијама из надлежности ресорног Министарства. 

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић истакла је да уважава изузетне напоре и несебично залагање ресорног министарства, на челу са министром Зораном Ђорђевићем, у области унапређења положаја особа са инвалидитетом. 

„Министарство је увек ту за нас, како би нам помогло да превазиђемо све изазове који се налазе пред нама, што је случај био и раније, не само током борбе против корона вируса. Примера ради када нам је било значајно да се продужи рок за подношење пријава за Програмски конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2020. години, како би савези који нису доставили комплетне извештаје о утрошку средстава за 2019. годину допунили исте и испунили услов за доделу средства у 2020. години и имали времена да припреме што квалитетније и иновативније програме, Министарство нам је изашло у сусрет. У новонасталој ситуацији изазваној појавом заразне болести COVID-19 реализација активности у вези са Програмским конкурсом за 2020. годину је одложена, aли како је министар Ђорђевић рекао, с обзиром да су се сада стекли услови, Министарство ће уложити све напоре да се конкурс заврши и реализује у најкраћем року, тачније у другој половини маја“, рекла је Јовановић и додала да оно што је посебно значајно јесте што су они ти који сада одлучују о пројектима који ће се радити, што предлажу шта је то што им је потребно и по први пут заиста учествују у доношењу одлука које директно утичу на њихов положај.

Уговор о донацији потписали су министар Зоран Ђорђевић и извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић, а уручењу 5.000 заштитних маски присуствовао је и председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије и потпредседник НООИС-а Михаило Пајевић. 

08.05.2020. 3

Baza korisnika