Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић свечано су отворили Летњу школу особа инвалидитетом у Врднику, организоване у оквиру Академије за младе лидере са инвалидитетом, коју је ове године покренула Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС), уз финансијску подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, а коју похађају 14 младих полазника различитих категорија инвалидности из целе Србије.

Otvaranje Letnje skole

 

Министар Ђорђевић истакао је да је циљ ове активности регрутовање, мотивисање и јачање капацитета младих особа са различитим врстама инвалидности из целе Србије ради њиховог укључивања у инвалидски покрет Србије, као и континуирано и дугорочно учење уз праксу. 

„Приоритет Владе Србије јесте да свим младим особама обезбеди боље услове за живот и рад, без обзира да ли су они особе са или без инвалидитета, јер сви треба да имају једнаке шансе за лепшу и бољу будућност. Потребно је да у потпуности искоренимо стереотипе који нажалост постоје када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом. Ова академија је заиста добра прилика да млади људи науче шта значи заиста бити лидер, а верујем да ће неки од њих сигурно то и постати“, рекао је Ђорђевић и додао да се нада да ће овакве активности, на предлог Министарства, одржавати сваке године. 

Otvaranje Letnje skole 1

Помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић истакла је значај сарадње Сектора и младих особа са инвалидитетом који желе да баве активизмом и заступањем у циљу побољшања положаја особа са инвалидитетом. Позвала је полазнике Летње школе да доставе своје предлоге и идеје како би заједно учинили квалитетнијим живот особа са инвалидитетом, њихових породица а тиме и шире друштвене заједнице..

Милан Стошић, председник НООИС-а говорио је о значају неформалног образовања за младе особе са инвалидитетом као и о Академији младих лидера са инвалидитетом као програмској активности НООИС-а 

 Polaznici Letnje skole

"На основу одређених критеријума, НООИС је почетком ове године након јавног конкурса извршио селекцију и изабрао 14 младих полазника различитих категорија инвалидности (физичког и  сензорног инвалидитета – особа са неуромишићним обољењима, дечијом и церебралном парализом, параплегијом, слепих и глувих особа, као и једног полазника са лакшим обликом интелектуалног инвалидитетеа) из целе Србије: седам учесника из Београда, три учесника из Војводине, двоје из Ужица, једна полазница из Чачка и једна из Лесковца. 

Подизање знања изабраних полазника о темама које се тичу управљања и политика из области инвалидности, људских права, антидискриминације, јавног заступања, комуникације и односа са јавношћу  и слично, као и развој њихових вештина уз обезбеђену менторску подршку, врши се преко оn line учионице, директним суретима једном месечно и путем Zoom апликације, укључујући и поменуту тродневну Летњу школу у Врднику организовану у периоду од 25. до 28. августа 2020. године". - рекла је Иванка Јовановић, извршна директорка НООИС-а у улози организатора и предавача на Летњој школи Академије за младе лидере са инвалидитетом.

Gostujuci predavac Letnje skole

Предавач и тренер Летње школе била је Снежана Стојановић а у улози гостујућег предавача полазнике је посетила и Бранкица Јанковић која је говорила о антидискриминационој политици.

У току Летње школе посетила нас је екипа РТС-а. 

Учесници Летње школе имали су прилику да се упознају и проведу заједно 4 дана. Њихове утиске и атмосферу са Летње школе ускоро ћемо видети у репортажи која је снимљена током њиховог боравка.

 

Baza korisnika