Reagovanja na kršenja ljudskih prava i slučajeve diskriminacije (neki od primera - slanje pritužbi kancelariji poverenice za zaštitu ravnopravnosti  povodom raznih primera diskriminacije, pismo Ivanu Klajnu, autoru   kolumne u NIN-u zbog neadekvatne upotrebe jezika invalidnosti, kao i prigovor narodnoj poslanici Aleksandri Janković zbog istog razloga, pismo Veranu Matiću, direktoru TV B92 zbog onemogućavanja naše predstavnice da gostuje u TV emisiji, čime je izvršena diskriminacija.

U sredu 10. februara 2010. godine na B92 Info emitovana je emisija „Uvećanje“ na temu retkih bolesti. Izuzetno smo neprijatno iznenađeni činjenicom da je Aleksandra Gazivoda, autorka emisije, odbila da u ovoj emisiji ugosti Jelenu Milošević, potpredsednicu Udruženja distrofičara Beograda, koje okuplja upravo lica obolelih od retkih neuromišićnih bolesti, a koja i sama ima izuzetno retko neuromišićno oboljenje usled čega je osoba sa invaliditetom. Objašnjenje Vaše novinarke bilo je da bi osoba sa invaliditetom skrenula pažnju na sebe i svoju invalidnost.

Poštovani gospodine Klajn,
uz svo dužno uvažavanje Vašeg poznavanja jezika, odlučili smo da uredništvo NIN-a  zamolimo da objavi reagovanje Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) kao krovne organizacije koja zastupa interese svih osoba sa invaliditetom u Srbiji, na tekst pod nazivom „Ukidaju se invalidi“, zbog potrebe da odgovorimo na stavove koje ste izneli u svojoj kolumni u vezi dela o tzv. jeziku invalidnosti (povodom „Uputstva za standardizovan nediskriminativni govor i ponašanje“), koji po našem uverenju  apsolutno ne odslikavaju i stavove invalidskog pokreta.

Baza korisnika