Међународни дан борбе против дијабетеса (World Diabetes Day) се обележава сваке године 14. новембра. Иницијативу за његово обележавање покренули су Међународна дијабетолошка федерација и Светска здравствена организација 1991. године, као одговор на све већи број оболелих од шећерне болести широм света.

Међународни дан дијабетеса званично се обележава од 2006. године доношењем Резолуције 61/225 Уједињених нација, на рођендан Фредерика Бантинга, који је заједно са Чалсом Бестом 1922. године открио инсулин. Кампања је представљена логотипом плавог круга који је усвојен 2007. године. Плави круг је глобални симбол за свест о дијабетесу, а означава јединство глобалне заједнице за дијабетес као одговор на епидемију дијабетеса.

Кампања Meђународног дана борбе против дијабетеса сваке године се фокусира на одређену тему која траје једну или више година.

Тема Светског дана борбе против дијабетеса од 2021. до 2023 је: „Приступ нези дијабетеса“, јер милиони људи са овом болешћу широм света немају приступ нези дијабетеса. Због тога људи са дијабетесом захтевају сталну негу и подршку како би управљали својим стањем и избегли компликације.

У кампањи Meђународног дана борбе против дијабетеса се истиче следеће:

Не можемо више да чекамо:

  • Медицина, технологије, подршка и нега треба да буду доступни свим особама са дијабетесом којима су потребни
  • Владе треба да повећају улагања у негу и превенцију дијабетеса
  • Стогодишњица открића инсулина представља јединствену прилику да се донесе значајна промена за више од 460 милиона људи који живе са дијабетесом и милионе људи који су у опасности

Шећерна болест (Diabetes mellitus) представља једну од најчешћих хроничних незаразних болести и зато је велики јавно-здравствени проблем. По процени Светске здравствене организације и Међународне федерације за дијабетес до 2030. године у свету ће 438 милиона људи боловати од дијабетеса. Највећи пораст броја оболелих се управо очекује у земљама у развоју, у које спада и наша земља.

Према подацима из 2019. године у Србији од дијабетеса болује око 600.000 људи (8,2%), а од дијабетеса типа 2 болује више од 95% од овог броја. Такође, према неким студијама најмање половина пацијената са овом болести нема постављену дијагнозу обзиром да код њих болест није ни препозната.

Baza korisnika