1. октобар 2021. - Европски дан донирања и трансплантације органа (ЕОДД)

Европски дан донирања и трансплантације органа (ЕОДД) обележава се са циљем да се подигне свест о важности донирања органа као начина спасавања живота, али и да се упути захвалност донорима и њиховим породицама, као и стручњацима за трансплантације широм Европе.

„Само реци ДА - нека људи знају да сте донатор" је слоган Европског дана давања и трансплантације органа 2021. године, чији је циљ подизање свести о донацији органа, ткива и ћелија.

Један једини донатор може спасити до осам живота донацијом органа или побољшати више од 100 живота донацијом ткива! У 2020. години у Европи је извршено 35.529 трансплантација органа, а 43.183 нова пацијента додато је на листу чекања. Ово јасно показује да постоји недостатак расположивих органа (извор Transplant Newsletter 2021).

Савез организација бубрежних инвалида Републике Србије обележава Европски дан донације органа скупом у Пресс центру Удружења новинара Србије, у Кнез Михајлова 6/III, 12.10.2021, са почетком у 13:00 часова.

Учествују:

Пуковник проф. др сци. мед. Александар Томић, начелник Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију ВМА,

Прим. др сци. мед. Снежана Пешић, ВД шеф Одсека хемодијализе КБЦ Звездара,

Маринко Дивјак, председник Удружења трансплантираних Војводине Пан-трансплант и

Прим. др Љубинко Тодоровић, председник Савеза организација бубрежних инвалида Републике Србије.

Активности Савеза организација бубрежних инвалида Републике Србије, као и обележавање Европског дана донирања и трансплантације органа, финансијски су подржани од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектора за заштиту особа са инвалидитетом.

НООИС је тим поводом креирао вајбер стикер на ћириличном писму који ће бити постављен у Вајбер стикер пакету "Србија без баријера" као и слику за друштвене мреже у срху промоције обележавања Европског дана донације и трансплатације органа.

Stiker 09.10.2021. 1

Baza korisnika