Јелена Триван и Иванка Јовановић приликом потписивања протокола о сарадњи ДС и Националне организације особа са инвалидитетом Србије (Фото сервис ДС)Београд, 11. априла 2012.

Демократска странка и Национална организација особа са инвалидитетом Србије потписале су протокол о сарадњи којим су се демократе обавезале да ће и надаље подржавати примену постојећих и доношење нових прописа који за циљ имају побољшање положаја особа са инвалидитетом.
Потпредседница Демократске странке Јелена Триван је после потписивања протокола подсетила да је ДС и у прошлом изборном циклусу потписала овакав протокол и обавезала се да ће у својој политици подржавати доношење прописа који се тичу унапређења положаја особа са инвалидитетом и да је у претходне четири године то обећање испунила.

Највећи напредак је, како је констатовала, учињен доношењем Закона о запошљавању особа са инвалидитетом, захваљујући којем је 5.000 припадника те популације добило запослење.

"Наше је природно уверење да треба радити на промоцији људских права свих, на равноправности и недискриминацији, и у име своје странке се свечано обавезујем да ћемо онако како смо то чинили претходних година радити и убудуће", рекла је Јелена Триван.

Јелена Триван и Иванка Јовановић приликом потписивања протокола о сарадњи ДС и Националне организације особа са инвалидитетом Србије (Фото сервис ДС)Демократска странка ће, како је истакла, доследно спроводити све законе које је усвојила а односе се на особе са инвалидитетом, пре свега Националну стратегију за унапређење њиховог положаја, али и доносити нове који ће омогућити лакши живот и инклузију инвалида.

Према њеним речима, све странке, осим што им је дужност да врше одговарајуће интервенције у законодавству, обавезне су и да формирају јавну свест ради промоције особа са инвалидитетом и њихове веће видљивости и инклузије.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић изразила је наду да ће слични протоколи бити потписани и са другим политичким организацијама у Србији.

Према њеним речима, особе са инвалидитетом су веома заинтересоване за изборе јер је скупштина место где се креирају закони који се односе на њих.

Како је подсетила, око 15 одсто грађана Србије имају неки инвалидитет, и реч је о импресивном бирачком телу од око милион грађана.

"Зато очекујемо да ће и остале странке потписати ове протоколе и да ће као и Демократска странка подржати законе и друге документе који се односе на особе са инвалидитетом", рекла је Иванка Јовановић.

Извор: Танјуг, Демократска странка

 .

_

.

Baza korisnika